La paella de fetge de bou és un aliment bàsic la qual cosa, de moment, la salva de deconstruccions, esferificacions, ús de gasos congelants i polles en vinagre.
Els Ferransadriá, Juansmariarzak i companyia no en saben res d'ella ni falta que ens fa. No forma part de la gran cuina ni tan sols de la petita, és però un menjar reverenciat perquè sols els està donat als iniciats coneixer-lo i apreciar-lo; ara bé, es tracta d'un plat que pel seu altíssim contingut calòric i riquesa en colesterols, s'ha de consumir en hivern (es pot consumir en plé estiu però el risc de patir accidents cardiovasculars es multiplica per 7,3 segons el darrer estudi de l'OMS)
El problema que ens hem de plantejar és el següent: Com és possible compatibilitzar hivern amb paella de fetge de bou? Sembla una pregunta estòlida però té molt de fonament; els hiverns acuals ja no tenen la crudesa necessària per tal d'enfrontar-los amb menjars tan contundents. Pensem que la creació dels menjars va íntimament aparellada a les condicions climàtiques: "gazpacho andaluz"=calor extrema, "fabada asturiana"=fred contundent i pluja, "paella de fetge de bou"=fred i humitat intensa...
L'hivern mediterrani ha esdevingut irregular, el règim de pluges està desplaçant-se de la seua ubicació tradicional i també la corba de temperatures. Heus ací una pregunta inquietant: Si no fóra per diputacions com la LAICA GERMANDAT DEL FETGE DE BOU, seria possible mantindre viu un plat riquíssim com la paella de fetge de bou? La resposta és prou clara si atemem als darrers informes del vaixell "Hespérides" d'investigació polar: tant com minva l'hivern, minva també la necessitat calòrica de les persones i per tant la vigència d'aliments com la paella de fetge de bou. Podrem salvar-la?
No et preguntes "què pot fer la paella de fetge de bou pel meu colesterol o pel meu àcid úric", pregunta't, més bé, "què puc fer jo per ella".
Crònica oficial de la Paella del mateix nom.
El fetge de bou compleix 25 anys
Recomanacions
La Serenissima

Diputació General del Fetge de Bou
In Memoriam: Forges

In Memoriam: Pau Donés

Samarreta commemorativa

El Teatro Chino

Estimada Manolita Chen
diumenge, 24 de febrer del 2008
Publicat per
Ramón Nonato
en
El fetge de bou VIP
,
Gastronomia
,
Ironies
|
diumenge, de febrer 24, 2008
No hi ha comentaris
Per a escorcollaires
Benvinguda
Ja fa uns quants anys que pel mes de febrer, aprofitant els suposats rigors d'un hivern que cada vegada ho és menys, un grapat d'amics, coneguts i convidats nouvinguts ens aplegàvem amb l'essencial fi de degustar una paella de fetge de bou a Tavernes Blanques.
Amb un senzill però implacable ritual, any rere any l'Hostal Estela desplegava tot el seu vast coneixement culinari per tal d'oferir una amanida d'escarola amb olives. A continuació, lleterola fregida amb creïlles, on l'opció de mullar l'oli sobrant amb pa és inexcusable. I sense cap altre prolegomen: la paella de fetge de bou, que arribava al centre de la taula després de la corresponent exhibició als comensals per part de dos cambrers. Espectacular.
La segona part de l'àpat s'iniciava amb taronja, de vegades guarnida amb maduixes. Es tractava de facilitar la digestió de la paella per tal de garantir un òptim final a base de llesques amb ou (torrijas), mistela i cafè.
Ací trobareu detalls, anècdotes i històries relacionades amb la paella de fetge de bou, com a testimoni de la compartida voluntat de fer perdurar un plat tan ancestral i tan propi de Tavernes Blanques i els seus voltants, encara que l'Estela haja deixat de ser, malauradament, el lloc on tants bons moments hem viscut.
Amb un senzill però implacable ritual, any rere any l'Hostal Estela desplegava tot el seu vast coneixement culinari per tal d'oferir una amanida d'escarola amb olives. A continuació, lleterola fregida amb creïlles, on l'opció de mullar l'oli sobrant amb pa és inexcusable. I sense cap altre prolegomen: la paella de fetge de bou, que arribava al centre de la taula després de la corresponent exhibició als comensals per part de dos cambrers. Espectacular.
La segona part de l'àpat s'iniciava amb taronja, de vegades guarnida amb maduixes. Es tractava de facilitar la digestió de la paella per tal de garantir un òptim final a base de llesques amb ou (torrijas), mistela i cafè.
Ací trobareu detalls, anècdotes i històries relacionades amb la paella de fetge de bou, com a testimoni de la compartida voluntat de fer perdurar un plat tan ancestral i tan propi de Tavernes Blanques i els seus voltants, encara que l'Estela haja deixat de ser, malauradament, el lloc on tants bons moments hem viscut.
Calendari acadèmic
Cròniques
Categories
Gastronomia
(
67
)
El fetge de bou VIP
(
52
)
Propaganda
(
26
)
Ironies
(
25
)
València
(
18
)
Tavernes Blanques
(
17
)
Aforismes
(
15
)
Magne Àpat Medul·lar
(
14
)
Paella acadèmica
(
14
)
Rita Barberà
(
10
)
Sexo
(
10
)
Francisco Camps
(
9
)
Escatologia
(
8
)
Explorer
(
8
)
Summer
(
8
)
25 aniversari
(
7
)
Amazing Christmas Brunch
(
7
)
Bar Sena
(
7
)
Economia
(
7
)
Hostal Estela
(
7
)
Meliana
(
6
)
Alberto Fabra
(
5
)
Flowers To Mary
(
5
)
Juan Cotino
(
5
)
Monarquia
(
5
)
Artefactes
(
4
)
Santoral
(
4
)
Tio Fredo
(
4
)
Cuina molecular
(
3
)
Morasio
(
3
)
Vinyetes
(
3
)
Alboraia
(
2
)
Carlos Fabra
(
2
)
Cervesa
(
2
)
Edició Culta
(
2
)
Eugeni Alemany
(
2
)
Fervor
(
2
)
Paella Oberta
(
2
)
Rosita Amores
(
2
)
Benet XVI
(
1
)
Binhui
(
1
)
Biografia
(
1
)
Cine D'or
(
1
)
Contes
(
1
)
Don Pío
(
1
)
Falles
(
1
)
Julio Iglesias
(
1
)
Martí Domínguez
(
1
)
Mas Blayet
(
1
)
Massamagrell
(
1
)
Paco Alonso
(
1
)
Pandèmia
(
1
)
Rafael Blasco
(
1
)
Sant Vicent Ferrer
(
1
)
Sueca
(
1
)
Teddy Bautista
(
1
)
Teodor Llorente
(
1
)
Tio Masclet
(
1
)
Col·laboradors
Piulades
Els nostres visitants:
Altres han dit
Amb la tecnologia de Blogger.
0 comentaris :
Publica un comentari a l'entrada