Crònica oficial de la Paella del mateix nom.

El fetge de bou compleix 25 anys

La Serenissima

La Serenissima
Diputació General del Fetge de Bou

In Memoriam: Forges

In Memoriam: Forges

In Memoriam: Pau Donés

In Memoriam: Pau Donés

Samarreta commemorativa

Samarreta commemorativa

El Teatro Chino

El Teatro Chino

dissabte, 23 de desembre del 2017

Publicat per La Comissió en , , | dissabte, de desembre 23, 2017 No hi ha comentaris


El divendres 20 d’octubre de 2017 es va celebrar la tercera edició exploratòria de la paella de fetge de bou en Casa el Famós, al Camí de l’església de Vera, en València.

S’ha de destacar l’entorn, ja que l'Horta de Vera, l'antiga horta de Benimaclet i d’Alboraia, tot i que ha sigut urbanitzada i convertida en els barris del Camí de Vera i de la Vega Baixa , encara conserva parcel·les de terra agrícola i alguna barraca. És el territori natural de la paella de fetge de bou, arrelada a les feines agrícoles de l’Horta, a la germanor de la gent plana i al pragmatisme de menjar allò que està a l’abast, sense les complexitats de la cuina moderna.

A hores d’ara, quan tant de moda està la gastronomia, els programes televisius de cuina i fins i tot es parla de gastrotontitis, la proposta de Casa el Famós esdevé més valuosa i adient, amb els seus encerts i els seus defectes.


Amb el pas del temps ens hem adonat que, aplegar-se per a menjar la paella de fetge de
El Famós s'ajusta al cànon del fetge de bou
bou transcendix l’acte culinari o gastronòmic. Hi ha germanor i ganes de passar-ho bé entorn a una taula, i l’exigència fonamental continua sent l’honestedat del restaurador. El resultat global de Casa el Famós va superar els mínims exigibles pels comensals de la tercera edició exploratòria, i no tant pels entrants, sinó per la pròpia paella de fetge de bou, que va ser qualificada com a canònica sense massa discussió. Però anem a pams.

En primer lloc agrairem les gestions del Senyor Diputat López Vera, qui es va encarregar de la reserva, la qual cosa sempre suposa una responsabilitat afegida quan es tracta d’una Explorer. I remarcarem també l’èxit i bona acceptació que varen tindre les noves samarretes elaborades a partir d’un disseny per al lema llatí de la nostra Confraria, elaborat pel Senyor Camarlenc: Nihil Melius Bovis Iecore.
 
Expectació prèvia a la ingesta de la paella de Casa el Famós
El polp amb creïlles, discutible.
L’arribada dels comensals es va acompanyar amb cervesa, i l’àpat s’encetava amb un polp amb creïlles que inicialment va passar discretament desapercebut, tot i que  amb posterioritat, veus expertes assenyalaren que el cefalòpode no semblava haver resistit massa correctament el pas del temps.

La tanda feu les delícies dels comensals
Sí que lloarem les vísceres fregides amb alls tendres, acompanyades d’un pa correcte, que va permetre l’acte tradicional de mullar l’oli ben gustós.

Quant als vins escollits, inicialment es va optar pel Tempranillo Selección de la collita de 2015 elaborat per Bodegas Iranzo, de Caudete de las Fuentes. La nota de tast el descriu com de color roig intens de gran profunditat, aromes complexes de fruites negres combinat amb lactis i un bon equilibri.

L’eficaç gestió dels Diputats més experts en tast enològic i dels més exigents quant a la relació qualitat –preu va determinar com a següent opció, per a acompanyar la paella de fetge de bou Pasion de Bobal.

Es tracta d’un vi negre elaborat pel Celler Sierra Nord, acollit a la Denominació d'origen Utiel-Requera i fet únicament amb raïm de la varietat Bobal que procedixen de vinyers treballats amb criteris de sostenibilitat. Els sòls de cultiu cobren protagonisme, ja que són molt actius, amb unes bones condicions biològiques que faciliten una ràpida assimilació de la matèria orgànica reincorporada, la qual cosa permet obtenir d'ells tota la seua expressió.

La nota de tast el descriu amb aromes de fruita roja i negra, com ara maduixes i gerds, acompanyats de torrats i una mica de regalèssia. El sabor presenta bona acidesa, és fruitós i amb lleugers tocs de vainilla, fum i torrats. Direm que va ser una excel·lent opció per a acompanyar la paella de fetge de bou que es va presentar als comensals abans de ser escudellada, ja que la taula era massa allargada per a fer la ingesta a la valenciana.

Ja hem dit que la paella de fetge de bou de Casa el Famós ens va semblar canònica. I això s’explica de manera ben senzilla: és autèntica perquè respecta les proporcions de vísceres i arròs, perquè presenta el punt de melositat sense excedir la quantitat de brou desitjable i perquè tenia el sabor i gust de la paella de fetge de bou que, des de ja fa més de vint-i-cinc anys, ells comensals més veterans de la Confraria recorden com a gaudi gastrònic.

Ho hem dit en altres cròniques, d’altres paelles de fetge de bou i d’altres restauradors. I ara ens repetim perquè era la primera vegada que visitàvem Casa el Famós. I repetirem.

La repetició és senyal d’èxit, i caldrà reflexionar, definitivament, sobre el nombre de comensals que cal reservar quan s’encomana la paella de fetge de bou, ja que el sistemàtic recurs a l’ajudeta, que sembla haver-se consolidat com a part indefugible dels àpats del calendari medul·lar, mai podrà suplantar el goig d’ingerir dos o fins i tot tres plats de paella de fetge de bou canònica. Si es preveu una concurrència de deu comensals, potser encomanant dotze o catorze racions l’ajudeta deixaria de ser un recurs necessari. En qualsevol cas, el formatge que va servir per caramullar  la gola dels comensals estava molt bo. El pa que l’acompanyava, correcte.

Les postres del Famós
Finalment, el variat de postres no era un prodigi d’imaginació gastronòmica, però tampoc havia de ser-ho, si atenem al volum de la ingesta que ja s’havia esdevingut. Amb certa perspectiva, el conjunt integrat pel flam, el pa de Calatrava i altres dolços de base làctica evocava els anys 70 del segle passat, on qualsevol dinar de cert prestigi havia d’acabar amb l’inevitable pijama.

Una impagable tertúlia, amb cafè i cremaet i berenjeno opcionals, permeteren la correcta digestió d’un àpat que incorpora Casa el Famós a la geografia de la paella de fetge de bou, pels mèrits assolits.

Finalment, els comensals posaren desvanits per al següent quadre d'honor, que és mèrit de l'excel·lentíssim Senyor Morasio:
 





Per a escorcollaires

Xarxes socials