La convocatòria de la vint-i-quatrena edició medul·lar de la paella de
fetge de bou apostava per l'estètica dels anys setanta del passat segle en un
àmbit molt concret: la roba interior masculina.
La dècada de 1970 va inspirar la Convocatòria'2016 |
Tres paios posen amb naturalitat mostrant roba interior de la marca Kaitex
en penjadors circulars, potser per demostrar la seua elasticitat. I és que, l'abaratiment
dels teixits sintètics, com ara el polièster, va permetre en la dècada de 1970
prescindir de la planxa, i així es va popularitzar el “rentar i vestir” en la
roba informal d'home.
Pantalons de campana i cintura alta, combinats amb patronatges
estrafolaris, suèters amb cinturons, leotards, camisons fins al genoll i
barrets de tota varietat configuraren una moda que podríem qualificar com estranya i bizarra, i es completava amb calçotets que, a hores d'ara
qualificaríem si més no, com a peculiars.
Imatge de la convocatòria MAM 24 i entrada de la paella |
La tradició de la convocatòria medul·lar ha evolucionat al llarg dels anys
de tal manera que, primer la lleterola fregida amb creïlles i alls i després la
paella de fetge de bou, han esdevingut elements centrals del debat dels
comensals. Novament les opinions es decantaren per destacar la incontestable
superioritat de l'Hostal Estela i del seu cuiner Rubén, en ambdues qüestions.
La preferència dels comensals per les preparacions de l'Estela en 2016
s'han de remarcar, ja que les ingestes del cicle medul·lar 2015-2016 havien
oferit, com mai, l'oportunitat de tastar altres versions de la paella de fetge
de bou, i fins i tot de la lleterola fregida. I si a tot això s'afegeix
l'entusiasta consentiment de la ja eterna seu medul·lar, a la innovadora
proposta d'autogestió enològica que es va posar en pràctica en la
vint-i-quatrena edició, res més s'hauria de dir.
Ens referim, com no podia ser d’altra manera, a mai prou lloada iniciativa de l’Excel·lentíssim Secretari Perpetu de l'Acadèmia de la Paella de Fetge de Bou, qui es va encarregar d'obtenir la vènia de l'Hostal Estela per a portar un vi digne i adient per a la convocatòria, així com de les tasques logístiques que van permetre superar de manera satisfactòria els inconvenients patits en edicions anteriors.
Els vins tastats durant l'àpat |
El vi Azua Reserva selección Bobal Viejo, del Celler de la cooperativa VitivinosAnunciación, en Villamalea (Albacete), acollit a la D.O. Manchuela, s'elabora amb una fermentació en tines de roure de 25.000 litres, criança
de dotze mesos en bota i vint-i-quatre mesos en botella. La nota de tast diu
que és un vi net i brillant, d'un intens color roig granat, amb cos, gras, amb
aromes minerals i balsàmics, que té sabor a fruites negres madures amb tons
torrats i fumats.
A més a més, el Molt Magnífic Ecònom de l'acadèmia de la Paella del Fetge
de Bou, va aportar, com a desgustació, un altre interessant vi anomenat Las
Aves de Paso (D.O. València), del Celler Viticultores
Lo Necesario, en Casas del Rey, a la comarca de La Plana d'Utiel.
Es tracta d’un projecte personal de l’enòleg Diego Fernández Pons, que
aspira a reflectir la combinació de sabors del Bobal i el Cabernet Sauvignon,
oferint un vi directe, llaminer i plaent per a gaudir sense fer-se massa
preguntes, com ell mateix diu. S’elabora amb verema manual i mínima
tecnificació i intervenció sobre el raïm, per tal de no emmascarar la
personalitat de cada anyada i té criança de 12 mesos en barrica francesa.
Seqüència de la ingesta |
De les racions direm que foren correctes, tot i que, si ens referim a la paella de fetge de bou de l'edició medul·lar, el comportament dels
comensals ens fa reflexionar sobre la fina línia que separa la gana de la gula. Rebutjant les provatures de la passada edició, es va sol·licitar com a complement alimentici uns plats d'embotit
que malgrat alguna discreta censura, es van exhaurir amb pa, com a preludi de la
clàssica taronja preparada amb fraules.
Les llesques, boníssimes, varen ser un autèntic desafiament per a molts
comensals, davant la molt valuosa aportació de la representació del Comptat, sempre
present en els esdeveniments més reeixits de l'Acadèmia: els Genaros de Cocentaina serviren de
cloenda a l'àpat, amb la mistela, el café i alguna altra llicència espirituosa,
excloent així els berenjenos com a opció en 2016.
Part dels comensals durant l'àpat |
Llesques i Genaros de Cocentaina a les postres |
0 comentaris :
Publica un comentari a l'entrada