Crònica oficial de la Paella del mateix nom.

El fetge de bou compleix 25 anys

La Serenissima

La Serenissima
Diputació General del Fetge de Bou

In Memoriam: Forges

In Memoriam: Forges

In Memoriam: Pau Donés

In Memoriam: Pau Donés

Samarreta commemorativa

Samarreta commemorativa

El Teatro Chino

El Teatro Chino

diumenge, 19 de juny del 2016

Publicat per La Comissió en , , | diumenge, de juny 19, 2016 1 comentari
Divendres, 17 de juny de 2016 es va celebrar el Magne Àpat Medul·lar de l'estiu, l'anomenat Summer MAM, al restaurant El Celler del Tossal de la ciutat de València. Remarquem l'absència de dos diputats per força major, degudament justificada.

L'esdeveniment estava inicialment pensat per a ajustar-se al menú del dia, amb algun reforç, però sense concreció definitiva. 

Potser per això, o també per l'acreditada capacitat gastrònica dels confrares convocats, per aclamació unànime es va optar per la carn roja com a plat principal. I vi negre magníficament escollit pel responsable de la Comissió de Garanties de la Diputació General.

Lalama (celler Dominio do Bibei) és un vi elaborat a la Ribeira Sacra amb Mencia, Brancellao, Mouratón i Souson. Presenta frescor i expressió multi-varietal dels raïms autòctons de la Vall del Bibei. Diuen que és un vi amb molta personalitat, atlàntic, molt afruitat, mineral, herbaci i amb notes balsàmiques de la terra. Es mostra molt bebible, amable i floral, fins al punt que els comensals varen degustar, senceres, vàries botelles abans d'arribar el plat principal de l'àpat.

Després d'una mandonguilla de polp, es va servir un primer plat de tràmit, sempre amb un bon canvi de plats (la ceràmica amb matís no va convèncer a alguns assistents) i coberts (ganivets francesos per a la carn), bones copes i excel·lent servei en sala. 
Seqüència de l'entrant i del primer plat, pas previ a la carn.
Els dos vins escollits sàviament.
A continuació, sàviament l'autoritat competent va donar les indicacions per a canviar de vi. L'Enrique Mendoza Santa Rosa 2012 és un vi negre acollit a la DO Alacant, elaborat amb un 70% de Cabernet Sauvignon, un 15% de Merlot i un 15% Shiraz. Criat dotze mesos en tancs d'acer inoxidable, dèsset mesos en barriques noves de roure francés Allier i Nevers i quaranta dies en botes noves de roure americà, la nota de tast del propi celler el descriu amb un color picota de capa molt alta. En nas és intens, nítid amb notes especiades (clau i pebre). En boca és fort, redó amb molta estructura i volum, molt saborós, sensacions fruiteres amb una mica de fusta i amb records a fruites i torrats.

Farem nostra l’opinió publicada en Verema en desembre de 2015: la mitjana (chuletón) en una sola peça d'aproximadament 2 quilos va caure amb extrema rapidesa ja que l'os és el que més pes aportava al plat. La carn molt bona, saborosa, bon punt de planxa en plat calent per a mantenir temperatura. Haguera caigut més carn. De guarnició uns pebrots de Piquillo.

Ja és ben conegut que el nivell gastrònic dels comensals de la confraria pot superar qualsevol oferta, remarcant els punts febles, quan no les contradiccions, dels més solvents restauradors que assumisquen l'agosarat repte de ser la seu d'un Magne Àpat Medul·lar com el del passat 17 de juny. Per això, novament apel·larem al necessari equilibri entre cuina, cambrers i comensals, per a ressenyar l'absència de vins dolços de garnatxa, que va provocar la degustació massiva de grappa, amb la sola excepció de qui va optar per un Porto.

I com que la Confraria és tan estricta en els seus requeriments, com generosa i alegre a l'hora del cafè, es va optar per “cremar-ho tot” amb un cava d'última hora que tampoc passarà a la relació dels records inesborrables. De les postres, només ens han recordat que hi havia pastís de formatge amb raïm de pastor.

Novament l'atracció imparable dels actes medul·lars es va palesar quan, per coincidència amb el 80 natalici del periodista J.J. Pérez Benlloch, l'Honorable Conseller d'Hisenda i Model Econòmic de la Generalitat Valenciana, nascut a Rocafort, va saludar als confrares, tal i com acredita la imatge corresponent.

Els assistents a la Summer MAM 2016 amb Vicent Soler.
Finalment, fem constar que la Confraria va aprovar els criteris orientatius que han de guiar la segona convocatòria exploratòria prevista per a l'octubre de 2016, i es va oficialitzar documentalment la definitiva integració medul·lar dels Diputats creditors de l'esmentat mèrit.


1 comentaris :

Inecete ha dit...

Guardaba grato recuerdo de este bodegón de los tiempos en que lo regentaban anteriores propietarios y el ambiente que encontré, así como el trato recibido, por fortuna me resultaron familiares.

La crónica explica sobradamente, con exactitud suiza e imparcialidad, el desarrollo del MAM3, por lo que poco cabe añadir. Si acaso, un apunte referido al menú:

Hubo un entrante, del que no recuerdo nombre ni composición química, que no fue de mi entera satisfacción, únicamente que la carne parecía ser uno de sus ingredientes; su sabor, si bien agradable, me trajo recuerdos de plato recalentado.

Aunque debo aclarar en descargo del Celler que la expresión de las sensaciones palatares son harto subjetivas, por lo que no deben tomarse como ley o religión, ya que la culpable de que no recuerde con exactitud el entrante, así como que pudo haber contaminado mi recuerdo, fue la copa de grappa que sirvió de puntilla a tan cálida reunión. Juro no volver a catar semejante brebaje y aplaudo la sabia decisión de quien se inclinó por un Porto.

En cuanto a la carne, excelente aunque quizás, y también aquí ha de juzgarse con subjetividad, algo escasa.

Per a escorcollaires

Xarxes socials