Crònica oficial de la Paella del mateix nom.

El fetge de bou compleix 25 anys

La Serenissima

La Serenissima
Diputació General del Fetge de Bou

In Memoriam: Forges

In Memoriam: Forges

In Memoriam: Pau Donés

In Memoriam: Pau Donés

Samarreta commemorativa

Samarreta commemorativa

El Teatro Chino

El Teatro Chino

divendres, 18 de gener del 2019

Publicat per La Comissió en , , | divendres, de gener 18, 2019 No hi ha comentaris
Com mana la tradició quant a dates, format postal de la convocatòria i indispensable compareixença de tots els Diputats que integren la corporació medul·lar, es va celebrar la vint i setena edició de la paella de fetge de bou.

A hores d'ara ja podem afirmar que es tracta de l'esdeveniment que més expectatives complix de tot el cicle d'àpats sorgit de la reiterada cita anual que cada tercer divendres de gener té lloc a l'Estela de Tavernes Blanques. I cal reconèixer que les expectatives mai s'han vist defraudades, perquè l'Estela acull sense complexos, amb honestedat i germanor, un acte ja simbòlic que no sembla superable per cap altra proposta del territori de la paella de fetge de bou.

Els entrants, amb la lleterola
El guió és sempre el mateix, i això fa que els vins que aportem els comensals amb el vist i plau de l'Estela, prenguen un paper reeixit sense cap pretensió supèrfola: cal beure vi, i l'assessorament de la família Gabarda Capilla (Bodegas Baviera) aporta el coneixement i sentit comú necessari per a que la combinació siga excel·lent. Que siga així per molts anys, malgrat el retard logístic que vàrem patir a l'inici de l'àpat i que confiem que no es torne a produir, per la salut cardiovascular dels comensals...



Corcovo Syrah 2017, del celler J.A Megía e Hijos (Valdepeñas). Diu la nota de tast que presenta aromes de fruits vermells, un pas de boca estructurat i saborós, bona complexitat i un final llarg i harmoniós.

Els vins, i l'alegria de Carlos després del retard patit
La Costana Crianza 2015 (Prieto Picudo), del celler Gordonzello (Tierra de León). El propi celler descriu el vi de de color vermell picota amb reflexos violacis. Potent en nas, amb aromes a figa, florals, torrefactes propis de l'envelliment en bota i notes meloses que recorden a la xocolata. En boca és complex i ben estructurat, marcat per una entrada de tanins ferms amb un final més suau arrodonit.

Flor de Señorío de Orán 2017. Elaborat pel celler Orán en Almendralejo, amb raïm ull de llebre procedent de la zona de Matanegra, en la D.O. Ribera de Guadiana. La seua altitud i clima fresc permet veremes més tardanes i amb raïm en plena maduresa, donant lloc a vins frescos i amb bona acidesa. La nota de tast diu que és un vi molt fruiter, amb volum i amb una complexitat d'aromes especiats. Té frescor, volum i suavitat.

El canvi de paelles
Pel que fa a la paella, hauríem de destacar la generositat de les racions que els comensals vàrem haver d'enfrontar per preservar el prestigi de la Confraria: un mai abans vist canvi de paelles va permetre que tot l'arròs s'esgotara, sense necessitat de recórrer a cap "ajudeta" i amb dificultats confessades d'alguns Senyors Diputats per a concloure la resta del protocol: fruita, llesques, mistela i cremadet. 

Direm que estava com sempre: saborosa, en el seu punt ideal de brou, i amb la barreja ideal dels màgics ingredients que ens captiven any rere any, de manera invariable: la paella de fetge de bou de l'Estela és trascendent, i cada any genera el gaudi suficient per renovar la vocació dels comensals d'assistir a la següent edició.

Obsequis i tertúlia

Ja en l'apartat Promulgatio Dignitatis, es va lliurar un obsequi literari als dos Senyors Diputats que han arribat a la sisena dècada d'edat, i per part del Senyor Secretari Perpetu de la Confraria, un any més sen's va regalar l'impagable Calendario Zaragozano: Moltes Gràcies, Ino!! 

Finalment, l'art fotogràfic del Sr. Morasio deixa constància dels assistents:





Per a escorcollaires

Xarxes socials