La convocatòria EFB 2020 |
També cal destacar els sotsobres provocats per moltes i diverses circumstàncies que van mermar l’assistència o fins i tot la varen fer perillar. Finalment un total de nou diputats donaren compte del tradicional guió que de l’Estela atèn de manera fidel i implacable: excel·lent la manida d’endivia i olives, així com la dolça ceba que encetaren el dinar. Tanmateix, hem d’assenyalar que la ració lleterola fregida ens va resultar minsa i potser un poc fada.
Les gestions del Diputat d’enologia Sr. Martí amb D. Vicente Gabarda (Bodegas Baviera), van permetre acompanyar els preliminars amb Primero de Fariña 2019, acollit a la Denominació d’Origen de Toro. Hem d’agrair també a David, de l’Estela, la seua col·laboració per a que el vi estiguera adequadament refrigerat d’acord amb les instruccions impartides pel Sr. Gabarda.
Es tracta del vi més jove de tota la família Fariña. Es va elaborar per primera vegada en 1995, quan un client holandés va encarregar a Manuel Fariña un vi a l'estil del famós beaujolais francés. Així va sorgir el Primero, un vi de maceració carbònica que ix al mercat 45 dies després d'iniciada la verema, i que està caracteritzat per la seua enorme potència de sabor i aromes.
El celler ha volgut donar un valor afegit a l’etiqueta del vi, de manera que en 1995 va ser l'artista holandés Vanderbraak l'encarregat de realitzar-la. Des de l'any 1996 al 2001, l'etiqueta del Primero va ser obra de Salud Parada. En el 2002, va prendre el testimoni de representar al Primero el pintor zamorà Fernando Lozano Bordell. Des del 2003 fins al 2005, Salud Parada va tornar a fer-se càrrec de recrear l'esperit de la creació més jove de Fariña i des de l’any 2006, l'obra que il·lustra l'etiqueta és la guanyadora del concurs de pintura “El Primero de Fariña”.
Diversos moments de l'àpat |
Com a segon vi, destinat a remullar la paella de fetge de bou, la recomanació de Bodegas Baviera va ser Pino Doncel 12 meses (D.O. Jumilla), de Bodegas Belda. La nota de tast asseyala que es tracta d’un vi color cirera fosc, net i brillant, ric en aromes, complex i que emana notes afruitades, a espècies i lleugers tocs propis del seu pas per fusta. En boca es tractaria d'un vi que aporta una gran frescor i suculència en boca i que presentaria molt volum afavorit pel taní madur, amb un final llarg i persistent. Tanmateix, els comensals varen declinar de manera majoritària la seua ingesta en detectar alguna incipient anomalia, potser deguda a una subtil acció de les batèries acetobacter o fins i tot pel tricloroanisol. Es tracta, en definitiva, d’un fenòmen natural que esdevé inevitable que no va evitar el gaudi d’una paella de fetge de bou ajustada als cànons, però que, en esta ocasió, al nostre humil parer, va presentar alguns trets que l’allunyaren de la suplim perfecció a la que ens té acostumats l’Estela: alguns comensals trobarem un lleuger increment del brou i la ració va ser justa. O dit d’altra manera: si arriben a comparèixer els Diputats absents, de reputat prestigi golafre, la dosi de paella de fetge de bou per cap haguera quedat escassa.
El punt de picant ens va semblar encertat, i la proporció de víscera, llegum i endivia, magistral. Sempre és un goig compartir al centre de la taula una paella de fetge de bou, i l’assistència ho va permetre sense cap dificultat, tot en un entorn més tranquil del que és habitual. Moltes gràcies novament a David, que ens va permetre prolongar la tertúlia tot el temps que vàrem considerar, la qual cosa va permetre la meritòria incorporació del Sr. Ecònom a l’hora de les excel·lents i delicioses llesques amb mistela i del cremaet, que fóren precedits de la reglamentària taronja preparada.
Els vins i diversos moments de la tertúlia |
La sempre agradable tertúlia, plena de referències al nostre Secretari Perpetu, absent per motius de salut, va permetre arranjar la trascendent decisió de celebrar l’edició culta corresponent al mes de febrer, en el descollant restaurant de Massamagrell “Avenida 2.0”, que ja va acollir l’edició exploratòria de l’any 2019, i que prendrà el relleu de l’àpat destinat a la difusió oberta de la paella de fetge de bou per nous comensals sensibles i cults.
0 comentaris :
Publica un comentari a l'entrada