Crònica oficial de la Paella del mateix nom.

El fetge de bou compleix 25 anys

La Serenissima

La Serenissima
Diputació General del Fetge de Bou

In Memoriam: Forges

In Memoriam: Forges

In Memoriam: Pau Donés

In Memoriam: Pau Donés

Samarreta commemorativa

Samarreta commemorativa

El Teatro Chino

El Teatro Chino

dissabte, 11 de novembre del 2023

Publicat per La Comissió en | dissabte, de novembre 11, 2023 No hi ha comentaris

Les entrades de l'àpat
La vocació de l’àpat que tradicionalment celebra la nostra Confraria després dels festius del 9 i del 12 d’octubre, sempre ha estat descobrir i difondre els locals que aposten per la paella de fetge de bou des de l’honestedat gastrònica. Per eixa raó, només vàrem conèixer que el cuiner xinès Binhui Jiang havia guanyat el primer premi del IV Concurs de paelles de fetge de bou celebrat en febrer de 2023 a Meliana, la nostra visita exploratòria era indefugible.

El local que regenta el matrimoni Jiang  està al carrer Juan Ramón Jiménez 72 de València, i ja direm que es tracta d’una senzilla proposta de barri, on destaca el tracte amable de Loumei Lin i l’estima que Binhui té pels arrossos.

Cal remarcar l’original samarreta que tradicionalment es lliura durant la cita exploratòria, a càrrec de les excel·lents gestions del nostre Senyor Camarleng, i que està dedicada en esta ocasió a “Droguería Persildo”.

Les entrades, sense cap pretensió, eren correctes pel que fa a la cocció i presentació. S’agraïx l’absència d’artificis que puguen encarir el compte i s’elogia la transparència de la proposta, evidenciada per una amanida amb producte “de proximitat”. Havíem anat a tastar la paella de fetge de bou, i eixe ha de ser el nostre principal interès.

Binhui porta més de 20 anys vivint a València i des de fa molt temps és un enamorat dels nostres arrossos. S’ha preparat amb professionals com ara Adolfo Cuquerella, mestre arrosser i xef del Restaurant la Granja de Sueca i Raúl Magraner, xef i mestre arrosser del Restaurant Bon Aire del Palmar.

La paella de fetge de bou
La conversa mantinguda amb Binhui durant l’àpat ens va permetre conèixer la seua estima per l’arròs i les receptes valencianes: va quedar segon en el Concurs Internacional de Paelles de Sueca, on van participar 42 xefs que dominen perfectament la cuina de l'arròs de 12 països diferents. 

Però més enllà dels subjectius concursos i premis, el millor que podem dir de la nostra experiència exploratòria és que la paella de fetge de bou estava ben bona: és tot un luxe comptar a la ciutat de València amb un lloc on gaudir d’un plat que es degusta principalment a l’Horta Nord, i una gran satisfacció poder comprovar com l’interès i l’estima per l’arròs permet assolir un gran resultat, sense que el lloc de procedència o de naixement siga rellevant: sabem de restaurants valencians de soca-rel, que no han aconseguit encara trobar-li el punt que tant ens agrada a la paella de fetge de bou.

Podríem detallar els diferents aspectes que tradicionalment es debaten en cada degustació de la paella de fetge de bou: punt de picant, equilibri de brou, la grandària dels trossos de fetge, la composició de la tanda... Però en la nostra primera visita pensem que la millor valoració que podem  traslladar és que Binhui mereixerà noves visites de la nostra Confraria.

Per a remullar el dinar, l’elecció d’inici fou diversa: uns comensals apostaren (encertadament) per Legaris Fino Roble (Ribera del Duero), mentre que l’altre extrem de la taula va tastar el Ceremonia d’Utiel-Requena. Per a la paella de fetge de bou el consens es va concretar en Viña Pomal Tinto Reserva de Rioja.

Com ja hem dit, l’oferta de Binhui food no té cap artifici ni trampa: els vins de la seua carta responen a l’estàndard de la distribució, amb preus que no superen la norma habitual de l’hostaleria.

Pel que fa a les postres, l’oferta escollida va ser uns gotets casolans en forma de semifreds que prepara Loumei Lin, dels quals destacarem el “caputxino de cremaet”. A continuació, una tertúlia amb cafè i uns licors obsequi de la casa, que molt hàbilment va aconseguir posar fi a l’àpat de manera puntual i educada, no com en altres llocs on les formes projecten una mala imatge. Les converses finals les férem ja fóra del local, assolint un consens positiu sobre l’encertada experiència exploratòria.

Els assistents a l'Explorer 2023 amb els propietaris del Binhui food

Per a escorcollaires

Xarxes socials