Crònica oficial de la Paella del mateix nom.

El fetge de bou compleix 25 anys

La Serenissima

La Serenissima
Diputació General del Fetge de Bou

In Memoriam: Forges

In Memoriam: Forges

In Memoriam: Pau Donés

In Memoriam: Pau Donés

Samarreta commemorativa

Samarreta commemorativa

El Teatro Chino

El Teatro Chino

dimecres, 12 de juny del 2024

Publicat per Ramón Nonato dimecres, de juny 12, 2024 No hi ha comentaris

 El pas del temps ha vingut a demostrar que una de les coses que aquesta Diputació del Fetge de Bou fa bé és descobrir tresors. 


L’any 2003 començarem a publicar aquest blog i en aquell temps la paella de fetge de bou era una cosa rara que no coneixia ningú llevant de les poques persones que de manera casolana la feien algun diumenge o dia de festa gran. Nosaltres tinguerem la sort de que la persona més important per a la fundació d’aquesta Diputació coneguera el restaurant Estela i ens portara a provar-la. Difondre-la era necessari perquè haviem descobert un tresor. Tota la documentació que publicarem al blog esdevingué font d’informació per a uns quants periodistes que volien donar-se-les de “coneixedors” i és normal perquè en cap revista, diari o medi electrònic s’havia parlat mai de la paella de fetge de bou. D’açò fa més de vint anys i aleshores tampoc havia vingut cap moniato a definir el que ara és moda: la cultura de l’esmorzar


Tornem doncs als descobriments. A Sueca, de tota la vida, s’ha fet un entrepà de naturalesa humil que és el d’abaetxo rebossat. Segons ens conten els nostres diputats suecans, Pep Marquès i Rafa Moscardó, la senyora Remedios el feia de meravella en el desaparegut Casa Cames (enfront del forn del Crist) i en el mercat municipal (La Plaça) el brodava la so Elvira, una dona grossa tota de negre i amb maneguets blancs. Però i els cucarronets? Què són els cucarronets? Molt fàcil: són esguits de pasta que cauen a l’oli i també es frigen.





“Pose’m els cucarronets”. “Vols cucarronets, rei?” Així hagué de ser la cosa i tantes vegades ens han parlat els nostres benvolguts suecans dels cucarronets que per fi el passat divendres 24 de maig Pep aparaulà un esmorzar en el restaurant El Niu de Sueca on assistirem els qui teniem fam de cucarronets i ganes d’anar a Sueca.






Com era d’esperar, cacau, olives i envinagrats entraren els primers amb les cerveses de rigor i el vi amb llimonà que no pot faltar per a preparar el cos per als bocates que eren considerables. Cal remarcar ací que dos il·lustríssims diputats, com a primera providència es van arrear una cassalla Cerveró
amb aigua amb gas.





Com la companyia era excel·lent, la conversa fou divertidíssima però la voracitat és tal que uns altres no menys il·lustres diputats necessitaren ajudeta i encara es menjaren mig bocata de carn de cavall cada u.





Cafés, cremaets, carajillos i més d’un xupito tancaren un acte tan adient que molt bé pot passar a formar part del calendari acadèmic.





No hi va haver temps per a més; una passadeta pel restaurant Sequial 20 (guanyador del concurs internacional de paella de Sueca 2023), perquè podria ser la seu d’una edició Explorer de la paella de fetge de bou, i a casa. 


Un moment: paella de fetge de bou a Sueca? Que no vinga ningún purista a donar pel sac en que és un plat de l’Horta. També ho és de Sueca i ací tenim el document que ho deixa clar.



Es tracta d'un opuscle que s'edità en 1950 (segurament per Manclús) que recull algunes de les variades formes de cuinar l'arròs, entre les que es troba la paella de fetge de bou.






Les imatges que hem inserit ací provenen de l'opuscle que es va reeditar als anys 90 del segle XX per la aleshores anomenada Mútua Arrocera que en aquell moment presidia en José Antonio Claver Carrió que disortadament faltà el 9 de setembre de 2009. Dit opuscle ens l'ha facilitat Pep Marquès i Ortells.



Per a escorcollaires

Xarxes socials