El Bar Sena és un establiment honest que sap acollir l’Amazing Chritsmas Brunch amb la tranquil·litat de qui sap el que volen els clients: esmorzar i gaudir d’un bon ambient, sense cap pretensió per sobre de l’esperable, i això, a hores d’ara, ja és molt.
La febrada per descobrir allò que sempre ha estat evident ens atipa: no cal ni escriure ni llegir cap manual sobre com s’ha d’esmorzar per a gaudir d’un bon entrepà, ben farcit de companatge sincer i un servici atent des de la barra d’un bar on hi ha el sa costum de rebre al client amb cacaus i olives. No cal inventar cap altra cultura, ni aportar sofisticacions.
Els reclams amb els que el Bar Sena anuncia les seues virtuts són dos: entrepà de lleterola com a especialitat de la casa, i de figatells de La Safor. I donem fe que l’opció dels figatells pot ser tan encertada com la ja tradicional de l’entrepà de lleterola: no considerem cap heretgia optar per eixa beneïda mescla de fetge de porc i una quantitat similar de carn magra de porc que amb les espècies que cada carnisser considera (julivert, pebre negre, clau i sal), s’embolica amb el replec del peritoneu del porc: l’embotit fresc esdevé un delit a la planxa del Bar Sena, i és servit al client amb la guarnició escollida (faves, creïlles...).
Diu la Wikipèdia que l'origen del figatell seria el figatellu de Còrsega, que hauria estat portat al País Valencià per un grup de repobladors genovesos que arribaren al segle XVI a la Safor. I que també podria estar relacionat amb la shiftalia xipriota. Els del Bar Sena venen de La Safor, i podem afirmar que els de la comarca de La Marina Alta estan també molt bons: potser la proporció de fetge marca el gust. I en cas de no escollir el figatell, sempre queda la deliciosa lleterola amb alls tendres, que anuncia l’inici d’un nou cicle de paelles de fetge de bou, en el qual, de segur que hi haurà novetats definitives que permetran donar continuïtat al ritual de la nostra Confraria.
Han estat moltes les reflexions i debats sobre les condicions mínimes que ha de reunir la seu de l’àpat medul·lar, ja que només hi ha un a l’any. I ha arribat l’hora de canviar per a que res canvie: la nostra Confraria, amb bon vent i barca nova, aposta por donar continuïtat a la paella de fetge de bou que millor representa la tradició acumulada durant els anys que portem gaudint-la i honorant-la. Per això ens trobarem a El Racó de Meliana a partir de 2025, i que siga per molts anys.
El meravellós esmorzar de Nadal va concloure amb les fotos de rigor, després del lliurament d’una obra singular que mereix la nostra admiració i homenatge: el llibre magníficament editat “Postales de Morguesa”, del nostre excel·lentíssim Diputat Sr. Morasio, marca una fita pel que fa als treballs d’edició tan estimats per tots nosaltres: lluny queden ja les publicacions a ciclostil, fotocòpies i grapes que formen part de la nostra memòria col·lectiva, com ara la publicació “Cutrity” o el "Misalito Regina": la qualitat d’edició del llibre de Morasio, fruit dels seus desvels i de la seua innata capacitat d’autoaprenentatge, conformen un cabal de coneixement que ens atrau i ens crida a millorar en properes edicions els relats del desbordant univers de la nostra ferramenta més sovintejada: el BIT.
0 comentaris :
Publica un comentari a l'entrada